Geef middelbare scholen de vrije hand nu ze weer open mogen

Als rector van het Geert Groote College Amsterdam lees ik zojuist de richtlijnen van de VO-raad, waarmee wij weer onderwijs zouden moeten organiseren. Eerlijk gezegd: de moed zakt mij in de schoenen, aldus Coralie Pluut.

Geert Groote College Amstrerdam
Coralie Pluut, rector van het Geert Groote College in Amsterdam pleit voor het werkelijk van start laten gaan van het onderwijs. Beeld van de website ggca.nl.

Ja, de middelbare scholen gaan in juni weer open, maar met restricties die het onmogelijk maken om onderwijs te verzorgen. Als docenten aan groepen van circa tien leerlingen les gaan geven (meer past niet in een lokaal met 1,5 meter afstand) dan is er geen tijd meer over ook digitaal onderwijs te verzorgen.

We keken reikhalzend uit naar de opening van de scholen, maar op deze manier zitten alle kinderen nog heel lang alleen op hun kamer, achter hun computer.

Ik maak me zorgen. Niet over de kwetsbare kinderen. Die vangen we op. Maar over die heel grote groep kinderen die schade oploopt. Niet door leerachterstanden. Ik heb er alle vertrouwen in dat we die wel weer inlopen. Maar door eenzaamheid, door je geen mening te kunnen vormen in samenspraak met een groep, door niet gespiegeld te worden door docenten en leeftijdgenoten, door te weinig lichaamsbeweging, door een steeds nauwere blik op de wereld en een vlucht in gamen, softdrugs of koopgedrag.

Ik voel frustratie. Een school is meer dan leren voor je examen. Je leert er voor het leven. Het is een plek waar je nieuwe inzichten vindt, andere meningen tegenkomt, geïnspireerd wordt, je veilig kunt ontwikkelen om die volgende stap in de maatschappij te zetten. En die kant van het onderwijs ligt volledig plat.

De terrassen gaan weer open. Campings ook. Er wordt weer gesport. Laat dan ook het onderwijs werkelijk van start gaan. Met meer ruimte voor de scholen om dat vorm te geven. En mét leerlingen in het schoolgebouw. Met hart en ziel zetten docenten, schoolleiders en ondersteunend personeel zich in om de jongeren van 2020 niet alleen kennis voor het eindexamen bij te brengen, maar ook een waardevolle schooltijd te bezorgen.

Bron: Coralie Pluut, rector Geert Groote College Amsterdam, De Volkskrant 11 mei 2020

Pin It on Pinterest

Share This