Project ‘Het oude Perzië’: Backgammon spel maken
Aanvullingen op de periode – Oude culturen – klas 5
Tijdens deze les maken we kennis met bordspelen en kaartspellen die hun oorsprong hebben in het oude Perzië. Ik vertel over de geschiedenis van backgammon, schaken en het molenspel. Daarnaast wordt de herkomst van het pak kaarten en poker getoond. Tenslotte laat ik in stappen zien hoe je zelf een unieke backgammon kunt maken.
Project ‘het oude Perzië’: kalligrafie
Deze les neem ik je mee naar de herkomst van het Perzisch alfabet, maar ook ons Latijns en Karolingisch schrift komt aan bod. De laatste is het schrift in opdracht van Karel de Grote, waar ons moderne schrift van afgeleid is. Met dit schrift kun je je gemaakte gedicht uit je vorige les of quotes verfraaid opschrijven. Kalligraferen dus.
Project ‘het oude Perzië’: gedichten maken
Tijdens deze les horen jullie gedichten en achtergronden van de meest beroemde Perzische dichters: Rumi, Hafez en Khayyam.
Daarnaast kunnen jullie zelf gedichten maken over je voelt in tijden van hoop, vrees en onzekerheid, van gemis en stilte, en het leven in het nu….
Om een idee te krijgen van de verschillende lessen over het oude Perzië heb ik deze les open gezet. Andere lessen gaan over de geschiedenis van het oude Perzië, sieraden maken naar oude voorbeelden, kalligrafie, bas-reliëf maken en oude spellen maken.
Project ‘Het oude Perzië’: sieraden maken
Deze les gaan we kijken naar de Perzische sieraden van soms wel 8000 jaar terug, die men heeft gevonden. De mooiste sieraden dateren uit de Achaemenidische periode, van 550 tot 330 v. Chr.
Zorg ervoor dat je (fimo)klei of was in huis hebt en wat goudverf.
Project ‘Het oude Perzië’: Bas-reliëf maken
Het oude Perzië, de bakermat van onze beschaving. Door middel van wiskunde, poëzie, kalligrafie, architectuur en kunstnijverheid kun je kennismaken met deze cultuur. Deze les geeft een uitgebreide introductie over het land. Hoe vormen we momenteel onze beeld over Iran en wat hebben we allemaal te danken aan de Perzen? Elke les bevat ook een kunstzinnige verwerking. Deze les is het onderwerp bas-reliëf boetseren.