Keltische knoop

In het filmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe je met vormtekenen een mooie Keltische knoop kunt maken. De Keltische knopen werden lang geleden gebruikt om onder andere voorwerpen te versieren, bijvoorbeeld geloofsvoorwerpen. Het zijn vaak ingewikkelde vlechtvormen die oneindig zijn, omdat ze geen duidelijk beginpunt en eindpunt hebben. Waarschijnlijk hadden sommige vormen een betekenis, vertelden ze iets aan de kijker, maar dat weten we helaas niet zeker.

Voor wie is het materiaal?
De vormtekening is gemaakt voor de kinderen in klas 5. De kinderen kunnen hier individueel mee aan de slag gaan, maar als ouder is het ook zeker leuk om mee te doen.

Hoe moet je dit materiaal gebruiken?
In het filmpje wordt duidelijk hoe deze Keltische knoop wordt gemaakt en is er een eigen draai gegeven aan de opbouw van de vormtekenles. Je hebt papier in ieder geval zo groot als een A4 nodig, maar groter papier is nog fijner tekenen. Ook heb je drie krijtjes nodig, in drie verschillende kleuren: een lichte kleur (daar begin je mee) en twee donkerdere kleuren. Het doel van de les komt duidelijk naar voren in het filmpje.

Waar moet ik op letten als gebruiker?
Een vlechtvorm maken kan best lastig zijn. Teken rustig en precies. Als het mis gaat, ga dan rustig nog eens over de vorm met een andere kleur om de vergissingen te verbeteren. Hoe vaker je de vorm maakt, hoe mooier het wordt.

Wil je meer weten over de Kelten, klik dan eens hier.

Veel plezier!

Met dank aan Christiane – tweedejaars student aan de Vrijeschool Pabo

Pin It on Pinterest

Share This